stravayearinsport2019.png

2019 volgens Strava.

48 miljoen gebruikers, 19 miljoen activiteiten per week. Strava is op 10 jaar tijd het grootste digitale sportplatform geworden. Wist je trouwens dat strava Zweeds is voor streven? Zijn jullie ook weer mee hé!

Elk jaar publiceert Strava hun ‘Year in Sport’ en geeft zo een inzicht in al onze data. We pikken er enkele leuke inzichten uit.

People keep people active.

Kortom: wie samen sport, sport meer. Als je lid wordt van een club, train je de volgende maand gemiddeld 10% meer. Da’s best veel. Lopen mag dan wel een ‘anders georganiseerde sport’ zijn – je bent niet afhankelijk van een club, plaats of tijd – toch heeft zich organiseren dus wel zin.
Met andere woorden: heb je een doel, zoek dan iemand met hetzelfde doel. De loopjes worden aangenamer, de kans op slagen groter.
Trenara is (natuurlijk ?) de perfecte partner. We zien ons niet enkel als een trainingsapp, maar ook als een motivator. Onze club op strava is ondertussen bijna 900 lopers rijk en #trenaramaatjes zagen we onlangs nog als hashtag op Instagram. Digitaal of in real live: mekaar steunen brengt je verder.

Doelen stellen.

Nog een leuke: wie zich in januari een doel stelt (in Strava betekent dat bijvoorbeeld het aantal kilometers dat je dit jaar wil lopen), houdt zijn of haar inspanningen veel langer vol. Datzelfde geldt trouwens voor Trenara: trainen met een welbepaald doel, motiveert.

De vaporfly.

Verbaast het jullie nog? Ook de Vaporfly komt aan bod in het jaarverslag van Strava. Het was met 12,4% by far de meest gedragen schoen tijdens de Boston Marathon (een beetje dé marathon der marathons). We kunnen eventueel nog een andere blogpost wijden aan de meest omstreden loopschoen ooit, maar feit is dat-ie werkt voor benen én hoofd. Het zijn alvast de schoenen waar het snelst mee gelopen wordt: 5’02/km gemiddeld voor de Next% en 5’08/km voor de 4%. Kanttekening: het zijn vooral ook snellere atleten die met deze schoenen lopen, dat trekt de data natuurlijk wat scheef.
Een paar Vaporfly Next% kost dan misschien wel 275 euro, je valt vooral op wanneer je ‘m niet draagt tijdens een World Marathon Major.

Zomeruur.

Ik betrap me er zelf ook op: de winteruurblues. De week na het omzetten naar het winteruur, liep ik bijna nooit. Nu ik al 3x de marathon van Valencia liep de afgelopen jaren, sleep ik mezelf toch die deur uit. Met tegenzin dus, maar wel voor ‘de goede zaak’.
En Strava beaamt dat een beetje: de maandag nà het omzetten richting zomeruur, zijn we een stuk actiever dan een weekje eerder. We lopen liever in het daglicht, dan in het licht van onze Petzl of Kalenji running light ?.

Nog enkele cijfers om af te sluiten.

6,6 kilometer - de gemiddelde afstand per loopsessie
1,3 miljard - het totaal aantal kilometers in 2019 (ik snap dus perfect dat we binnenkort met gerecycleerde schoenen gaan rondlopen)
7,1% - het groeiend aandeel lopers dat een marathon of ultra (vanaf 50k) liep

Wij zijn, natuurlijk, fan van strava. Zonder Strava geen Trenara. Niet enkel omdat we de data ophalen via Strava, maar gewoon ook omdat ze laten zien dat een sportapp een groot publiek kan aantrekken. En ook al gaan wij het jaar afsluiten met een integratie met Garmin, we blijven toch uitkijken naar de updates bij onze vrienden aan de andere kant van de Grote Plas.


About the author
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 4 marathons op 2u38'57.

Lid van team paluko en RUN TMC.
Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.